sâmbătă, decembrie 29, 2007

CEL MAI TRIST CRĂCIUN DIN VIAŢA MEA

În fiecare an de Crăciun am fost în familie. Şi anul acesta...numai că altfl. În noaptea de Crăciun am pierdut-o pe MAMA. Despre frumoasa mea vă voi povesti când îmi voi recăpăta toate puterile.
Vă doresc să aveţi un AN NOU fericit!

luni, decembrie 24, 2007

LA MULŢI ANI! CU SĂNĂTATE ŞI FERICIRE!

GERILĂ ŞI CRĂCIUN

DE LA MOŞ GERILĂ ...



... LA MOŞ CRĂCIUN



Până nu demult, România nu cunoştea isteria şi îmbulzeala din supermarketuri. Pentru că ...nu existau supermarketuri. Până nu demult, românii nu ştiau ce înseamnă societatea de consum. Ce-i drept, nici nu prea aveau ce cumpăra pentru a consuma.

După 18 ani ...

Cert este că, în doar 18 ani, românii au recuperat cât alţii într-o sută, cum spune povestea. Nu numai că au trecut de la Moş Gerilă, sărbătorit de Anul Nou, la Moş Crăciun, îmbrăcat în roşu, ce vine în noaptea de 24 spre 25 decembrie. Din păcate, încă nu reuşim să trecem de etapa în care credem că opulenţa poate avea vreo legătură cu credinţa în Dumnezeu şi în care liniştea sufletească este dată de numărul cârnaţilor de pe masă. Crăciunul nu ar trebui să însemne cadouri scumpe. Obosiţi de febra şi îmbrânceală umilitoare a cumpărăturilor, oamenii nu mai au timp şi putere exact pentru ceea ce contează. Timpul petrecut cu familia, reîntâlnirea cu prietenii, generozitatea neselectivă.

"Binele" capitalist a fost învăţat repede. Oare cât ne va mai lua până să găsim un echilibru în toate şi să punem mercantilismul şi consumul acolo unde-i e locul pe scara valorilor umane?

duminică, decembrie 23, 2007

LEAPŞĂ COLECTIVĂ!!!! Ce-aş fi fost dacă n-ar fi fost Revoluţia?!

Ce-aş fi fost dacă n-ar fi fost Revoluţia?!
Bună întrebare.
Cred că ştiu. În vara lui 1989 am terminat liceul. Liceul Agroindustrial Fundulea. Aveam o repartiţie în buzunar. Nu conta dacă intru sau nu la facultate. Ei îmi oferise o repartiţie. Biolog la CAP Lehliu Gară. Frumos. N-am profesat niciodată. Inginer agronom...n-am apucat să fac agricultură. A venit Revoluţia. M-am apucat de scris şi scriu şi azi. Revoluţia mi-a dat o altă meserie, pe care n-am învăţat-o, am furat-o.
N-am dat leapşa niciodată, dar o fac de data asta. Aş vrea să-i zic o leapşă colectivă. Cine citeşte aceste rânduri îl rog să-mi spună ce-ar fi fost el dacă n-ar fi existat Revoluţia.

PS. Leapsa este valabila pana pe 15 ianuarie 2008

AZI ... MUNCITORUL NICOLAE CEAUŞESCU



Nicolae Ceauşescu (n. 26 ianuarie 1918, Scorniceşti - d. 25 decembrie 1989, Târgovişte) a fost conducătorul Republicii Socialiste România din 1965 şi până la căderea regimului comunist în această ţară, survenită în 22 decembrie 1989, cu puţin timp înaintea execuţiei sale.

Ceauşescu s-a născut în satul Scorniceşti, judeţul Olt, la 26 ianuarie 1918, într-o familie de ţărani. La vârsta de 11 ani, după absolvirea şcolii primare, Ceauşescu pleacă la Bucureşti, unde se angajează ca ucenic cizmar.

În 1932 devine membru al Partidului Comunist Român, formaţiune politică aflată în ilegalitate la acea vreme. În 1933 este arestat pentru prima oară, pentru agitaţie comunistă în timpul unei greve. În 1934 urmează încă trei arestări – pentru colectare de semnături în sprijinul eliberării unor muncitori feroviari acuzaţi de activitate comunistă şi pentru alte acţiuni similare. În urma acestor arestări, este etichetat de autorităţile vremii drept „agitator comunist periculos”, precum şi „distribuitor activ de material de propagandă comunistă şi antifascistă”. După eliberarea din detenţie, Ceauşescu dispare pentru o vreme în „subteran”, dar în 1936 este din nou arestat, de data aceasta fiind condamnat la doi ani de închisoare şi încarcerat la Închisoarea Doftana.

În 1939 o întâlneşte pe Elena Petrescu, cu care se căsătoreşte în 1945 – aceasta va avea o influenţă crescândă asupra carierei sale politice pe parcursul următoarelor câteva decenii şi va fi executată alături de el în 1989. Ceauşescu e arestat şi condamnat din nou în 1940, iar în 1943 este transferat la închisoarea de la Târgu Jiu, unde împarte celula de detenţie cu Gheorghe Gheorghiu-Dej, în scurt timp devenind protejatul acestuia. După cel de-al doilea război mondial, în timp ce controlul sovietic asupra României devenea tot mai pronunţat, Ceauşescu este numit ca secretar al Uniunii Tineretului Comunist – U.T.C. - (1944-1945).

După acapararea puterii de către comunişti în 1947, Ceauşescu devine ministru al agriculturii, iar mai apoi ministru-adjunct al forţelor armate în regimul lui Gheorghiu-Dej. În 1952, devine membru al Comitetului Central (CC) al Partidul Muncitoresc Român(PMR), la doar câteva luni după eliminarea "fracţiunii moscovite" (condusă de Ana Pauker) din conducerea partidului. În 1954, Ceauşescu devine membru plin al Biroului Politic al PMR, iar ulterior ajunge să ocupe poziţia numărul doi în ierarhia PMR.

La trei zile de la moartea lui Gheorghiu-Dej, în martie 1965, Ceauşescu preia funcţia de secretar general al Partidului Muncitoresc Român (acesta era numele Partidului Comunist Român la acea vreme, după asimilarea forţată, în 1948, a unei aripi a Partidului Social Democrat). Una dintre primele acţiuni ale lui Ceauşescu, odată ajuns la putere, a fost redenumirea Partidului Muncitoresc Român în Partidul Comunist Român. În acelaşi timp, el afirmă că România a devenit o ţară socialistă şi decide schimbarea numelui oficial al ţării din Republica Populară Română (R.P.R.) în Republica Socialistă România (R.S.R.).


Ceauşescu ales preşedinte în 1974. În 1967, Ceauşescu devine preşedintele Consiliului de Stat, consolidându-şi astfel poziţia. La începutul carierei sale ca şef al statului, Ceauşescu s-a bucurat de o oarecare popularitate, adoptând un curs politic (aparent) independent faţă de Uniunea Sovietică. În anii ’60, Ceauşescu pune capăt participării active a României în Pactul de la Varşovia, deşi formal ţara va continua să facă parte din această organizaţie până la dizolvarea acesteia. Prin refuzul său de a permite armatei române să ia parte la invazia Cehoslovaciei alături de trupe ale ţărilor membre ale Tratatului de la Varşovia şi o atitudine de condamnare publică activă a acestui act, Ceauşescu reuşeşte pentru o vreme să atragă atât simpatia compatrioţilor săi, cât şi pe cea a lumii occidentale.În 1974, Ceauşescu îşi asumă titlul de Preşedinte al Republicii Socialiste România. (...)

La 22 decembrie 1989, soţii Ceauşescu părăsesc capitala la bordul unui elicopter pilotat de Vasile Maluţan, împreună cu Emil Bobu şi Manea Mănescu. Fac o scurtă escală la Snagov, după care îşi continuă drumul spre Târgovişte, unde abandonează elicopterul. Cei doi fac autostopul şi sunt luaţi in maşină. În final, fiind aflaţi în custodia miliţiei, cei doi sunt predaţi autorităţilor militare.

La 25 decembrie 1989, soţii Nicolae şi Elena Ceauşescu sunt judecaţi, după un proces sumar de un tribunal militar ad-hoc, condamnaţi la moarte şi executaţi, la câteva minute după pronunţarea sentinţei. Tribunalul respectiv, a cărui legitimitate a fost ulterior contestată, şi-a asigurat un loc special în istorie prin faptul că avocatul însărcinat cu apărarea lui Ceauşescu a făcut front comun cu procurorul, în loc să îşi apere "clientul".